Vaisių ir daržovių perdirbimo įmonėse

Ozonas ekologiška derliaus apsauga

Vaisių ir daržovių augintojai susiduria su problema kaip ilgiau išlaikyti produkciją šviežia ir kokybiška, pratęsti jos galiojimo laiką ekologiškai (nenaudojant cheminių preparatų), kuriant ekologiškai švarias technologijas. Vienas iš būdų yra ozonas. Sandėliuojant vaisius, uogas, daržoves itin dažnai susidaro pelėsiai. To galima išvengti sudarant tam tikros koncentracijos ozoną, kuris nepakeičia produkto savybių bei skonio, tuo tarpu produkto laikymo periodas prailginamas dvigubai. Ozono savybė naikinti sporas leidžia efektyviai jį panaudoti ne tik prieš pelėsius, puvėsius ,bet ir produktų laikymo trukmės prailginimui šaldytuvuose. Šis būdas efektyvus ir ekonomiškas, išlaidos įrangai palyginti nedidelės. Ozono naudojimas apsaugo nuo nemalonaus kvapo atsiradimo, taip pat nuo kitų pasekmių, kurios atsiranda naudojant kitus antioksidantus. Produktų saugyklos, t.y. sandėliai bei šaldytuvai, gali būti dezinfekuojami ozonavimo pagalba. Mikrobų tyrimai rodo 2 log. bendro mikrobų skaičiaus sumažėjimą, ir žymų maisto gedimą sukeliančių ir patogeninių rūšių bakterijų, dažnai susijusių su vaisių ir daržovių produktais, skaičiaus sumažėjimą bei prailgino jų galiojimo laiką.

Ozonavimas – tai ekologiška ir labai efektyvi kompleksinė žemės ūkio produktų apsauga nuo mikrobų, virusų, pelėsio, puvinio ir kt. grybelinių ligų sukėlėjų.